Skip to content

Zmiany w jakości diety i całkowitej i specyficznej dla przyczyn śmiertelności

7 miesięcy ago

784 words

Sotos-Prieto i in. (Wydanie z 13 lipca) informują, że poprawa jakości diety podczas 12-letniego okresu badania była konsekwentnie związana ze zmniejszonym ryzykiem śmierci. Ich raport można łatwo zinterpretować jako sugerujący, że korzystny wpływ określonych pokarmów lub rodzaju diety (np. Dieta alternatywna diety śródziemnomorskiej i dietetycznych na dietę zatrzymującą nadciśnienie [DASH], jak oceniono w badaniu) przyczynił się do zmniejszenia ryzyka smierci.
Jednak w badaniach żywieniowych stowarzyszenia pochodzące z badań obserwacyjnych mogą nie być wiarygodnymi wskaźnikami efektów przyczynowych, nawet przy najbardziej rygorystycznych projektach badawczych osiągalnych2. Ponieważ zmiana diety jest trudnym zadaniem, wysoce zmotywowana i zdrowa fizycznie i psychicznie osoba może odnieść sukces w zmianie i utrzymaniu diety3. Obniżone ryzyko śmierci może być spowodowane początkowym stanem fizycznym i psychicznym osoby, a nie korzystnym skutkiem zmiany diety. Stąd związek, który został znaleziony w tym badaniu, może wynikać z błędu przydziału. W związku z tym uważamy, że dokładna przyczyna zmniejszonego ryzyka śmierci pozostaje spekulatywna.
Song J. Lee, Ph.D.
Uniwersytet Chungnam, Daejeon, Korea Południowa
Sang W. Shin, MD, Ph.D.
Korea University, Seul, Korea Południowa

Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
3 Referencje1. Sotos-Prieto M, Bhupathiraju SN, Mattei J, i in. Stowarzyszenie zmian w jakości diety ze śmiertelnością całkowitą i przyczynowo-skutkową. N Engl J Med 2017; 377: 143-153
Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline
2. Ejima K, Li P, Smith DL Jr i in. Tylko rygor badań obserwacyjnych nie uzasadnia wnioskowania przyczynowego. Eur J Clin Invest 2016; 46: 985-993
Crossref Web of Science Medline
3. Shepherd R, Shepherd R. Odporność na zmiany w diecie. Proc Nutr Soc 2002; 61: 267-272
Crossref Web of Science Medline
Podejście badania przeprowadzone przez Sotosa-Prieto i in. ma charakter informacyjny; uważamy jednak, że podejście uwzględniające trajektorie jakości diety w ciągu 12 lat znacznie zwiększyłoby wartość tej pracy. Obawiamy się, że grupa o poprawionej jakości diety obejmuje kilka wyraźnych profili poprawy diety, w tym tych, których dieta stopniowo poprawiała się podczas 12-letniego okresu badania, oraz tych, którzy mieli złą dietę (prawdopodobnie suboptymalną w odniesieniu do wytycznych) podczas pierwszego badania. 9 lat, ale ulepszona dieta w ciągu ostatnich 3 lat. Taka niejednorodność może prowadzić do niedoszacowania efektu poprawy jakości diety w ciągu 12 lat. Dostosowanie się do początkowej oceny jakości diety może nie być wystarczające, aby rozwiązać ten problem.
Jeżeli zmieni się dieta w różnych punktach czasowych, podejście trajektoryjne1 byłoby bardziej odpowiednie dla uchwycenia związku jakości diety z ryzykiem śmierci. Poprzez zaklasyfikowanie uczestników do odrębnych, wyłącznych grup trajektorii, takie podejście pozwoliłoby na ścisłą kontrolę heterogeniczności populacji w zmianach jakości diety w okresie 12 lat i pozwoliłoby na bezpośrednie porównanie wyników w tych grupach.
Bamba Gaye, Ph.D.
Xavier Jouven, MD, Ph.D.
Jean P. Empana, MD, Ph.D.
Paris Descartes University, Paryż, Francja

Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
Odniesienie1. Song M, Hu FB, Wu K, et al. Trajektoria kształtu ciała we wczesnym i średnim życiu oraz wszystkie przyczyny i przyczyny specyficznej śmiertelności: wynika z dwóch prospektywnych badań kohortowych w USA. BMJ 2016; 353: i2195-i2195
Crossref Web of Science Medline
Sotos-Prieto i jego współpracownicy stwierdzili, że poprawa jakości diety w ciągu 12 lat konsekwentnie wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka zgonu. Zebrano dane z naszych własnych randomizowanych, kontrolowanych badań1-4, które oceniały wpływ diety śródziemnomorskiej na zastępcze biomarkery długowieczności5 wśród mężczyzn i kobiet, którzy byli obserwowani przez okres do 8 lat i mieli dostępne zarówno wartości wyjściowe, jak i końcowe. 102 uczestników, którzy uzyskali wyższy wynik pod względem jakości diety (mediana lub większe spożycie pełnoziarnistych, owoców, oliwy z oliwek, orzechów i roślin strączkowych) porównano z 98, którzy mieli niższy wynik (spożycie niższe niż mediana). Uczestnicy, którzy spożyli dietę o wyższej jakości, mieli niższy poziom glukozy i insuliny, wyższy poziom adiponektyny (wskazujący wyższą wrażliwość na insulinę) i niższe poziomy w osoczu całego 8-izoprostaglandynowego F2? (co wskazuje na zmniejszenie stresu oksydacyjnego) niż osoby spożywające dieta o niższej jakości. Z tego względu chcielibyśmy zauważyć, że w kontrolowanych próbach dietetycznych podwyższona jakość diety śródziemnomorskiej wiązała się z bardziej korzystnymi biomarkerami długowieczności u mężczyzn i kobiet otyłych lub z nowo ro
[hasła pokrewne: stomatolog włocławek, leczenie niepłodności Warszawa, badanie kardiologiczne ]
[patrz też: psycholog warszawa centrum, tadalafil apteka, integracja sensoryczna test ]