Skip to content

Sól w zdrowiu i chorobie – delikatna równowaga

4 miesiące ago

715 words

W swoim artykule przeglądowym Kotchen et al. (Wydanie 28 marca) nieprawidłowo interpretuje wyniki raportu Cochrane a2 na temat diety i chorób układu krążenia. Twierdzą, że w raporcie stwierdzono, że zmniejszenie spożycia soli w diecie nie zmniejszyło ryzyka zgonu lub chorób układu krążenia . W rzeczywistości, cytowany przegląd Cochrane wykazuje względne ryzyko 0,71 (95% przedział ufności, 0,42 do 1,20) w przypadku chorób układu krążenia u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi. Taki efekt jest wynikiem nieokreślonym, a nie stwierdzeniem braku efektu. Pomimo braku istotności statystycznej, przedział ufności zawiera znaczącą korzyść w postaci zmniejszenia ryzyka o 58%. W związku z tym autorzy Cochrane doszli do wniosku, że nadal nie ma wystarczającej mocy, aby wykluczyć istotne klinicznie skutki zmniejszenia zawartości soli w diecie na śmiertelność lub chorobowość sercowo-naczyniową w populacjach normotensyjnych lub z nadciśnienie m . Nieostrożna interpretacja efektów leczenia przez badaczy może prowadzić do niezamierzonych konsekwencji i artykułów prasowych, takich jak Teraz sól jest bezpieczna do spożycia . 3 Praktyka oparta na dowodach wymaga ostrożnego przekazywania informacji o zagrożeniach i tłumaczenia wiedzy, ponieważ mogą wystąpić niewielkie skutki na poziomie indywidualnym. w dużych efektach dla zdrowia publicznego Florian L. Stigler, MD, MPH Krankenhaus der Elisabethinen, Graz, Austria Stigler. com Gerald Gartlehner, MD, MPH Austriacki oddział Cochrane, Krems, Austria Martin Sprenger, MD, MPH Uniwersytet Medyczny w Grazu, Graz, Austria Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 4 Referencje1. Kotchen TA, Cowley AW Jr, Frohlich ED. Sól w zdrowiu i chorobie – delikatna równowaga. N Engl J Med 2013; 368: 1229-1237 Full Text Web of Science Medline 2. Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Zredukowana sól dietetyczn a w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Cochrane Database Syst Rev 2011; 7: CD009217-CD009217 Medline 3. Willey J. Teraz sól jest bezpieczna do jedzenia. Daily Express. 6 lipca 2011 r. 4. Rose GA. Strategia medycyny prewencyjnej. Oxford, Anglia: Oxford University Press, 1992. Kotchen et al. zauważ, że wysokie spożycie soli wiąże się z chorobą sercowo-naczyniową i że redukcja sodu jest korzystna. Jednak jednym z ważnych aspektów pominiętych przez autorów jest fizjologiczna regulacja sodu w kontroli objętości krwi i poborze wody. Odpowiednimi reakcjami fizjologicznymi na zwiększenie osoczowej zawartości sodu są pragnienie (picie) i uwolnienie wazopresyny. Odwodnienie wiąże się z utratą płynu pozakomórkowego (hipowolemią). Zarówno woda jak i sól są potrzebne do odzyskania objętości krwi. Pragnienie i apetyt na sól, w którym pośredniczy stymulacja objętościowa receptora i uwalnianie angiotensyny i aldosteronu 1, są głównymi mechanizmami fizjologicznymi regulującymi te odpowiedzi. Większość leków stosowanych w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych blokuje układ renina-angiotensyna-aldosteron.23 Jednak u pacjentów z prawidłowymi cechami fizjologicznymi zwiększone spożycie soli obniża poziom tych hormonów 4, co sugeruje, że ludzie albo mają bardzo różne cechy fizjologiczne lub są przewlekle odwodnione. Jeśli skuteczna objętość krwi nie zostanie przywrócona z przyjmowaniem płynów, pomimo zmniejszenia zawartości sodu w diecie, wówczas uwalniana jest angiotensyna i aldosteron, co dodatkowo zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Simon N. Thornton, Ph.D. Université de Lorraine, Vandoeuvre les Nancy, Francja Szymon, Szymek. -lorraine.fr Nie zgłoszono żadnego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem. 4 Referencje1. Damkjaer M, Isaksson GL, Stubbe J, Jensen BL, Assersen K, Bie P. Renal wydzielanie reniny jako regulator homeostazy płynów ustrojowych. Pflugers Arch 20 13; 465: 153-165 Crossref Web of Science Medline 2. Chobanian AV. Paradoks nadciśnienia tętniczego – bardziej niekontrolowana choroba pomimo poprawy terapii. N Engl J Med 2009; 361: 878-887 [Erratum, N Engl J Med 2009; 361: 1516.] Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 3. Zannad F, McMurray JJV, Krum H, i in. Eplerenon u pacjentów ze skurczową niewydolnością serca i łagodnymi objawami. N Engl J Med 2011; 364: 11-21 Bezpłatny, pełny tekst Web of Science Medline 4. Garg R, Williams GH, Hurwitz S, Brown NJ, Hopkins PN, Adler GK. Dieta o niskiej zawartości soli zwiększa oporność na insulinę u zdrowych osób. Metabolism 2011; 60: 965-968 Crossref Web of Science Medline Odpowiedź Autorzy odpowiadają: Stigler i in. wspomnieć o niedawnym przeglądzie Cochrane, w którym opisano wyniki metaanalizy badań nad wpływem zredukowanej diety na częstość występowania incydentów sercowo-naczyniowych i śmierci1. Autorzy raportu C [podobne: dobry endokrynolog kielce, stomatologia dziecięca, lekarz dermatologginekologia estetyczna ]