Skip to content

Pestycydy w dietach niemowląt i dzieci

2 miesiące ago

552 words

Tytuł tej książki jest zobowiązany do stymulowania zainteresowania szerokiego spektrum czytelników. Wszyscy jesteśmy zainteresowani jakością żywności dostarczanej naszym dzieciom i jej potencjalnym zagrożeniem. Większość z nas założyła, że nasza żywność jest wolna od zagrożeń stwarzanych przez pestycydy, ale słyszeliśmy niewygodne twierdzenia przeciwne, zwykle w prasie nieśmiertelnej. Wielu lekarzy spotkało się z takimi obawami ze strony pacjentów, niewiele z obiektywnych danych naukowych związanych z tą kwestią. Niniejsze sprawozdanie Komisji ds. Pozostałości Pestycydów w Diety dla Dzieci i Dzieci, komitet Krajowej Rady ds. Badań Naukowych Narodowej Akademii Nauk, jest ostrożną i beznamiętną oceną naszego obecnego rozumienia tego ryzyka. Jest to również doskonała ekspozycja na luki w naszej wiedzy i problemy z obecnymi metodami regulowania stosowania pestycydów na produktach spożywczych. Kuszące jest czytanie tylko streszczenia, które jest doskonałe i wyraźnie nakreśla najważniejsze punkty i jasne zalecenia tego zespołu ekspertów. Ta pokusa jest wzmocniona przez styl i treść większości pozostałej części tekstu, która jest czasami trudna lub żmudna i powtarzająca się. Uważne przeczytanie całego dokumentu jest jednak satysfakcjonującym doświadczeniem z kilku powodów. Po pierwsze, ta książka w jednoznaczny sposób podsumowuje wiele programów rządów stanowych i federalnych, które wpływają na regulację pestycydów w żywności. Podkreśla wyraźnie braki w obecnych, mylących i nieco źle skoordynowanych systemach. Otwierając oczy, demonstruje podstawowe niedociągnięcia konceptualne w systemie, w tym brak prawdziwego, opartego na zdrowiu standardu w zakresie regulacji pestycydów w naszym zaopatrzeniu w żywność. Każdy czytelnik, który nie znał już tych systemów, zostanie znacznie oświecony przez tę dyskusję.
Po drugie, jest to prawdopodobnie najbardziej czytelna dyskusja na temat niektórych podstawowych elementów oceny ryzyka, które są lub mogą być wykorzystane do oceny zagrożeń dla zdrowia z toksycznych materiałów w naszym środowisku. Dla czytelnika, który zawsze zastanawiał się, jak ocenia się ryzyko, jasne i zwięzłe opisy niektórych dostępnych metod są pouczające. Dla czytelnika, który zaakceptował bez ryzyka oszacowania ryzyka osiągnięte przez rząd i innych, niepokojące jest poznanie pułapek i nieuniknionych nieścisłości i niespójności obecnych systemów. Dla eksperta w tej dziedzinie książka ta może zaoferować nowe lub stosunkowo nowe podejście do oceny ryzyka dla dzieci. Z pewnością każdy czytelnik powinien skorzystać z tych dyskusji.
Ponieważ został napisany przez zróżnicowaną komisję, niniejszy raport niestety zawiera znaczne różnice w stylu i treści. Ogólny czytelnik prawdopodobnie będzie szczególnie rozczarowany błędami w opisach prawidłowego wzrostu i rozwoju, metabolizmu, wymagań dietetycznych oraz fizjologii niemowląt i dzieci. Te sekcje skorzystałyby w znacznym stopniu z lepszej oceny przez specjalistę pediatrów w tych dziedzinach.
Pomimo pewnych oczywistych uchybień, raport ten jest ogólnie doskonałą oceną aktualnej wiedzy i przepisów dotyczących pestycydów w diecie dzieci Przedstawia praktyczne podejście do poprawy procesu oceny i regulacji. Zapewnia jasne i bezpośrednie wskazówki osobom zaangażowanym w ochronę dzieci przed opisanymi zagrożeniami. W końcu służy lekarzowi ogólnemu jako doskonałe źródło odpowiedzi na obawy rodziców. Jest warta uwagi każdej osoby zainteresowanej potencjalnymi zagrożeniami w diecie dzieci.
J. Routt Reigart, MD
Uniwersytet Medyczny w Karolinie Południowej, Charleston, SC 29425

[przypisy: citidiet, betamed chorzów, kosmedica ]

0 thoughts on “Pestycydy w dietach niemowląt i dzieci”